Webinaarikalenteriin

WEBINAARI: Systeeminen käsitys: IBM Watson – yltääkö se superälyyn?

09.03.2018 09:00 - 09:45

Yhteiskuntamme kytkeytyy yhä tiiviimmin teknologiaan, globalisaatioon ja suhdanteisiin. Tekoäly nousi juuri päättäjien suosioon. IBM Watson on sen tunnetuimpia ja arvostetuimpia hankkeita. Tuhannet ihmiset Suomessa joutuvat ottamaan kantaa tekoälyyn, mutta se ei olekaan helppoa.

Webinaari on tarkoitettu päättäjille ja IT-henkilöille ja systeemisyydestä kiinnostuneille. Nopeasti muuttuvissa oloissa he sekä investoijat voivat  tehdä luotettavia päätöksiä, kun muistavat, että:

  •  Romantisoitujen kertomusten läpi on heti nähtävä todelliset haasteet. On oltava kriittinen. Yritys-erehdysmenetelmä ei toimi isoissa hankkeissa, koska kilttiä maksajaa vialle ei ole.
  • Teknologian kehityksen iso kuva on nähtävä tilanteessa, missä valtiovaltakin saattaa erehtyä lillukanvarsiin unohtaen veronmaksajien arkiset tarpeet.
  • IBM Watson on positiivinen esimerkki siitä, että yksityisen yrityksen panostus johtaa maailmanlaajuiseen levitykseen tutkimustasolta asti. 
  • Keskittäminen saattaa kuitenkin johtaa riskeihin, toimittajalukkoon, jos ratkaisut eivät sovi kaikille.

 

Systeemiajattelun keinoin löytyy parhaiten kokonaiskuva. Tarvitaan monipuolisia näkökulmia ja harkintaa. Parasta viisautta on virheistä pidättäytyminen jo ennalta "ymmärtämällä systeemi", mutta se vaatii analyyttistä otetta. 

Suomen kannalta varmimmin tekoälyssäkin päästään kohti kansainvälistä kärkeä, kun kootaan parhaat resurssit ja aletaan soveltamaan parasta tietämystä, puolueettomasta tutkimuksesta asti. Systeemisessä maailmassa kaikki liittyy kaikkeen. Tieto on poikkitieteellistä, jos sen näin oivaltaa. 

Webinaarissa Watsonille luodaan kognitiivisia, ajattelua tukevia, malleja blackboxista alkaen. Katsojalle annetaan elintilaa tehdä malleista omat johtopäätöksensä ilman mielipidevaikuttamista. Sopivista malleista jokainen osallistuja voi jatkaa seuraaville askelmilleen toteuttamaan itseään.

Aikataulu: 

8:45 - 9:00 Webinaariin liittyminen
9:05 - 9:45 Esitys (Erkki Laitila, Metayliopisto.fi)

Puhuja:

Erkki Laitila on ohjelmistoinsinööri ja systeemien ylläpidosta väitellyt FT. Nykyisin hän toimii systeemitieteilijänä ja menetelmäkehittäjänä Metayliopiston foorumilla.
Hänen erikoisosaamistaan ovat systeemiajattelu, kybernetiikka, diagnostiikka, mallintaminen ja IT, erityisesti tekoäly jo 30 vuoden ajan.
Metayliopiston laaja videosarja on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen, sillä se tuo kymmeniä ja kymmeniä näkökulmia yhteiskuntaan, ongelmia haasteiksi muuttaen. 
Systeemihenkinen ratkaisukeskeisyys näkyy myös Erkin (CV) neljässä systeemiajattelun kirjassa (www.metayliopisto.fi).

erkki.laitila@metayliopisto.fi +358 44265 1054 Turku FIN
katsoaksesi webinaarin tallenteen.
WEBINAARI: Systeeminen käsitys: IBM Watson – yltääkö se superälyyn?
09.03.2018 09:00 - 09:45

Lisätietoja
erkki.laitila@metayliopisto.fi
358442651054