Mitä eroa on kokonaisarkkitehtuurilla ja projektien arkkitehtuurilla?

Kesto:1 t
Kieli:suomi
Teknologia:Oppia (GoToWebinar)

26.5.2020

Maksuton webinaari
klo9.00-10.00

Kokonaisarkkitehtuurin ja projektien ratkaisuarkkitehtuurin rajanvetoon liittyy hämmennystä. Jos kokonaisarkkitehtuuri on kattava, saammeko sieltä suoraan kaikkien projektien arkkitehtuurit? Entä, jos kaikki projektit tekevät ratkaisuarkkitehtuurin mallinnusvälineeseen, syntyykö sinne sivutuotoksena organisaation kokonaisarkkitehtuuri? Vastaus molempiin kysymyksiin on ”ei”.

Kokonaisarkkitehtuurissa tehty nykytilan kuvaus toimii hyvänä pohjana projektien arkkitehtuurityölle. Nykytila on jo kertaalleen kuvattu, joten aikaa säästyy. Projektit tarvitsevat kuitenkin tarkemman tason kuvauksia kuin kokonaisarkkitehtuurissa tehdään, joten työmaata jää projekteillekin. Projektit taas omalta osaltaan auttavat kokonaisarkkitehtuuria, sillä projekteissa tehtyjä kuvauksia kannattaa ottaa soveltuvin osin kokonaisarkkitehtuurin osaksi.

Työtavat ovat jossain määrin erilaiset. Kokonaisarkkitehtuurin ylläpito on luonnostaan linjatyötä ja se kannattaa delegoida sisällön omistajille. Projektien ratkaisuarkkitehtuuri taas on tavoitetilojen luonnostelua, jossa arkkitehtuurikuvista on paljon hyötyä. Kohtaavatko nämä käyttötarkoitukset? Ja jos, niin missä? Webinaarissa asiaa avataan käytännön esimerkkien kautta.

Aikataulu:
8.45-9.00 Liittyminen webinaariin
9.00-9.45 Mitä eroa on kokonaisarkkitehtuurilla ja projektien arkkitehtuurilla? Puhuja: Anna Aaltonen, Senior Consultant (Coala)

Anna on pitkän linjan kokonaisarkkitehti ja konsultti, mutta työskennellyt myös ns. asiakasorganisaatioissa, kuten Fortumin pääarkkitehtina. Arkkitehtuurikokemusta hänellä on reilun viidentoista vuoden ajalta. Vaikka Anna tuntee myös teorian eli kokonaisarkkitehtuurin kehikot ja välineet, mieluiten hän käyttää aikaansa varsinaiseen arkkitehtuurityöhön. Kokemusta hänellä onkin isommista ja pienemmistä organisaatioista sekä valtakunnallisesta kokonaisarkkitehtuurityöstä. Annan käsiala on käytännönläheinen ja oleellisiin asioihin pureutuva.


HUOM! Webinaari on mahdollista katsoa myös jälkitallenteena, jos et pääse mukaan live-lähetykseen. Muista rekisteröityä ensin Oppia.fin käyttäjäksi.

Coala on yksi Oppia.fi kouluttajakumppaneista. Tutustu Coalan koulutustarjontaan TÄÄLTÄ

Järjestäjä