Väärinkäytökset ja eettiset skandaalit – Ehkäisy, havaitseminen ja tutkinta

Kesto: 1.0 pv
Kurssia ei ole tällä hetkellä aikataulutettu. Ota yhteyttä ja sovi asiakaskohtainen koulutus.

Tuotekuvaus

Riski väärinkäytöksistä, laiminlyönneistä ja epäasiallisesta käytöksestä on olemassa joka organisaatiossa. Tässä koulutuksessa opit ymmärtämään miksi väärinkäytöksiä ja laiminlyöntejä tapahtuu, miten tunnistat oman organisaation toiminnan kannalta merkittävimmät riskit sekä miten riskejä voidaan hallita. Koulutuksen hintaan kuuluu lisenssi Code of Conduct -verkkovalmennukseen.

Vanhustenhoivan laiminlyönnit, aseman ja vallan väärinkäyttö, #metoo, kavallukset, korruptio, harkitsemattomat puheet lehdistössä... Luemme päivittäin uutisia organisaatioista, joissa ei ole onnistuttu toimimaan arvojen, eettisten periaatteiden tai yhteiskunnan odotusten mukaan. Miksi tämä on arkipäivää?

Usein syy eettisiin skandaaleihin ja väärinkäytöksiin löytyy ennaltaehkäisevän työn riittämättömyydestä. Ei uskota skanadaalin tapahtuvan omalle kohdalle. Ei osata priorisoida jotain, mikä ei konkreettisesti  näy numeroina silmien edessä - ainakaan vielä. 

Riski väärinkäytöksistä, laiminlyönneistä tai epäasiallisesta käytöksestä on kuitenkin olemassa jokaisessa organisaatiossa. Skandaaleista aiheutuvat seuraukset ovat laajat: taloudelliset seuraukset näkyvät muun muassa arvon laskuna sekä asiakkaiden ja liikekumppaniden menettämisenä. Samalla kärsii brändi, työnantajamielikuva ja asiakaskokemus. Liiketoiminnan eettisyys puhuttaa enemmän kuin koskaan ennen: voiko voittoja, kustannustehokkuutta ja tuottavuutta tavoitella inhimillisten arvojen kustannuksella?

Paras keino suojautua väärinkäytöksiltä ja eettisiltä riskeiltä on ymmärtää oman organisaatiosi kannalta relevantit riskit sekä varautua niiden toteutumiseen. Mitkä ovat tilanteita, joissa meidän organisaatiossamme voitaisiin toimia vastoin eettisiä periaatteita tai lainsäädännön vaatimuksia – joko tahattomasti tai tarkoituksella?

Tässä koulutuksessa:

 • opit ymmärtämään miksi ja miten väärinkäytöksiä ja laiminlyöntejä tapahtuu
 • saat käytännönlähdeiset työkalut ja vinkit eettisten ja väärinkäytösriskien tunnistamiseen ja ehkäisemiseen
 • opit tunnistamaan oman organisaation toiminnan kannalta merkittävimmät eettiset ja väärinkäytösriskit
 • saat eväitä organisaation eettisyyden kehittämiseen ja Code of Conductin / Eettisten periaatteiden rakentamiseen ja jalkauttamiseen
 • saat käyttöösi vuoden 2019 looppun saakka lisenssin Code of Conduct -verkkovalmennukseen (ovh 490 € + alv). 
 • saat kurssilta mukaasi kirjan Compliance - Eettinen ja vastuullinen liiketoiminta (Talentum 2016).

 

Kouluttajana toimii KTM Niina Ratsula Code of Conduct Companysta. Niinalla on yli 10 vuoden monipuolinen kokemus kansainvälisistä kehittämis- ja johtotehtävistä Nokian ja Kemiran palveluksessa, erikoistumisalueinaan eettiset ja compliance-ohjelmat, sisäinen valvonta, sisäinen tarkastus sekä väärinkäytösten ehkäisy ja tutkinta. Kesästä 2018 lähtien Niina on auttanut suomalaisia ja kansainvälisiä yrityksiä eettisten periaatteiden, compliance -ohjelmien, sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen kehittämisessä. Valmennuksissaan Niina erityisesti painottaa eettisen yrityskulttuurin merkitystä sekä johtajien ja esimiesten roolia sen luomisessa ja kehittämisessä. Niina on suosittu luennoitsija ja on myös kirjoittanut useita ammattijulkaisuja. Keväällä 2019 Niina on mukana vetämässä tutkimushanketta, joka selvittää pohjoismaisen työelämän eettisyyttä (www.ethicsatwork.net). Niinan blogia voit seurata osoitteessa www.codeofconduct.fi. 

Kurssivahvistus: Koulutuksen toteutuminen vahvistetaan viimeistään viikkoa ennen koulutuksen alkua.8:30-9.00 Aamukahvi

9.00-12.00 Väärinkäytökset ja eettiset skandaalit - voisiko niin käydä meilläkin?

 • Viimeaikaisia esimerkkejä väärinkäytöksistä ja muista yritysskandaaleista - mitä tapahtui ja miksi?
 • Suomalaisen työelämän tyypilliset eettiset ongelmat ja väärinkäytöstyypit
  • Korruptio, jääviysongelmat ja intressiristiriidat
  • Johtamiseen liittyvät eettiset ongelmat
  • Häirintä ja syrjintä
  • Taloudelliset väärinkäytökset
 • Miten tunnistan oman organisaationi kannalta merkittävimmät eettiset ja väärinkäytösriskit?

12.00-13.00 Lounasta ja sparrailua

13.00-16.00 Parhaat käytännöt väärinkäytösriskin hallintaan

 • Väärinkäytösten ja eettisten ongelmien ehkäisy ja tunnistaminen
 • Yrityskulttuurin, esimiestyön ja johtamiskulttuurin merkitys
 • Eettiset ilmoituskanavat (whistleblowing) ja "speak up" -kulttuuri - uskalletaanko organisaatiossa tuoda epäkohtia esiin?
 • Väärinkäytösten selvittäminen ja tutkinta
 • Roolit ja vastuut väärinkäytösriskin hallinnassa

16.00 Yhteenveto ja ajatusten vaihtoa

(Lounastauon lisäksi taukoja pidetään sopivissa välein)

Peruutusehdot
Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin kaksi (2) viikkoa ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Oma koulutus tai tapahtuma Oppia.fi:hin?

Ota yhteyttä!