Säätiöiden ajankohtaispäivä - lähikoulutus

Kesto: 1 pv , Opetuskieli: suomi, Materiaalikieli: suomi, Materiaali: pdf
KURSSI SULJETTU!
Valitse toinen aloituspäivämäärä sivun vasemmasta laidasta (mobiilinäkymässä sivun alaosassa)

Tuotekuvaus

Päivitä tietosi säätiöiden ajankohtaisista asioista!

Miten säätiölaki on toiminut? Mitä on tapahtunut muutoksen jälkeen? Mikä altistaa säätiöt väärinkäytöksille? Vaikuttaako uusi rahankeräyslaki säätiöiden toimintaan? Mitä uutta säätiöiden verotuksessa on tapahtunut?

Säätiölaki astui voimaan muutama vuosi sitten. Lain katsottiin vastaavan nykyajan haasteisiin kiitettävästi, mutta joitakin kipukohtia on myös löytynyt. Tässä koulutuksessa käydään läpi uuden lain toimivuutta sen tavoitteiden ja ongelmakohtien valossa.

Säätiölain lähtökohta on, että yleishyödyllisten säätiöiden varallisuus on kansallisvarallisuutta. Säätiöille onkin annettu mahdollisuus harjoittaa liiketoimintaa, joka liittyy välittömästi sen toimintamuotoihin sekä muutakin liiketoimintaa toimintamuotojensa rahoittamiseksi.

Säätiöiden ajankohtaispäivässä tutustutaan uuden säätiölain ajankohtaisiin kysymyksiin ja haasteisiin. Päivässä perehdytään uuden säätiölain toimivuuteen, valvovan viranomaisen näkökulmaan ja viranomaissuosituksiin, siihen mikä altistaa säätiöt väärinkäytöksille sekä säätiöiden verotuksen muutoksiin ja näiden asioiden vaikutukseen käytännön säätiötoimintaan. Päivä kokoaa monipuolisen joukon säätiöoikeuden asiantuntijoita ja säätiöiden edustajia ajankohtaisten kysymysten äärelle.

Ajankohtaispäivän puheenjohtajana toimii OTK, MBA Anne Vanhala, Bonfide Oy:n toimitusjohtaja.

Varaamme oikeuden pieniin muutoksiin koulutuspäivän ohjelman sisällön osalta, jotta voimme varmasti tarjota osallitujille mahdollisimman ajankohtaisen sisällön.
 

Koulutuksen teemoja:

 • Uuden säätiölain toimivuus ja kipukohdat
 • Säätiölain muutosten vaikutus viranomaistoimintaan
 • Johdon vastuu väärinkäytöksissä – mikä altistaa väärinkäytöksille?
 • Säätiövalvonnan keinovalikoima
 • Uudistuva rahankeräyslaki
 • Säätiöiden verotuksen ajankohtaiset kysymykset


Kenelle:

Säätiöiden hallituksen jäsenille, asiamiehille, toimitusjohtajille ja säätiöiden neuvonantajille (asianajajat, lakimiehet, tilintarkastajat)

Tämä koulutus toteutetaan sekä lähiopetuksena, että webinaarina. Linkki webinaariin: https://www.oppia.fi/courses/saatioiden-ajankohtaispaiva-lahikoulutus/f878c111049e09ebe2af4b53044a49c7

Kouluttajat

Anne Vanhala, toimitusjohtaja, Bonfide Oy

Anne Vanhala (OTK, MBA) toimii säätiöiden neuvonantajana ja kouluttajana säätiöjuridiikan, hyvän hallinnon ja vastuullisen sijoittamisen teemoissa. Annella on yli kymmenen vuoden kokemus edellä mainituista teemoista. Toimessaan hän on muun muassa avustanut säätiöitä niiden perustamisessa, sääntömuutoksissa ja erilaisten sisäisten ohjeistusten laadinnassa.

Terhi Maijala, OTL, VT, yksikönpäällikkö, Patentti- ja rekisterihallitus

Terhi Maijala toimii PRH:n Yritykset ja yhteisöt tulosalueen oikeudellisen yksikön päällikkönä. Yksikön keskeisiä toimintoja on säätiölaissa PRH:n tehtäväksi määrätty säätiövalvonta. Terhi on ollut uudistamassa säätiövalvontaa nykyisen säätiölain voimaantulosta. Hän on tutkinut säätiön johdon huolellisuusvelvollisuutta. Aiemmin Terhi on toiminut osastopäällikkönä ja vastuuriskien asiantuntijana vakuutusalalla, asianajajana ja neuvontalakimiehenä järjestössä. Koulutuskokemusta on kertynyt kaikissa tehtävissä vuodesta 1994 alkaen.

Tytti Saarinen, director, Forensic Risk Alliance

Tytti Saarinen on Forensic Risk Alliancen johtaja ja sertifioitu petostutkija (CFE) omaten laajan kokemuksen väärinkäytöstutkinnoista, erityisistä tarkastuksista, velallisen erityistarkastuksista sekä taloudellisesta raportoinnista. Hänellä on kansainvälistä kokemusta eri toimialoilta ja hän on lisäksi osallistunut vaativiin tutkintoihin paikallisissa yhdistyksissä ja säätiöissä.

Viivi Lajunen, director, Forensic Risk Alliance

Viivi Lajunen on Forensic Risk Alliancen johtaja ja hänellä on lähes 10 vuoden kokemus vaativista taloudellisista väärinkäytöstutkinnoista, vahinkolaskelmista, compliance-tarkastuksista, konkursseihin ja saneerauksiin liittyvistä erityistarkastuksista sekä tilinpäätösten vääristelyyn liittyvistä tutkinnoista. Viivi on työskennellyt sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Pia Tornikoski, pääsihteeri, Vastuullinen Lahjoittaminen ry

Pia Tornikoski on yleishyödyllisten yhteisöjen yhteistyöverkoston Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n pääsihteeri. Hänelle on useita luottamustehtäviä alan kansainvälisissä verkostoissa. Pia kuului asiantuntijajäsenenä sisäministeriön asettaman rahankeräyslain uudistusta valmistelleeseen työryhmään. Tällä hetkellä Pia on asiantuntijaryhmässä, joka kerää tietoa varainhankinnan säätelystä ja itsesäätelystä ympäri maailmaa European Center for Not-for-Profit Law ECNL:n julkaisua 'Fundraising Standards and Regulations':a varten.

Torsti Lakari, AA, VT, KTM, osakas, Eversheds Asianajotoimisto Oy

Torsti Lakari on erityisesti verotukseen ja yhteisöoikeuteen erikoistunut asianajaja. Hän on ollut neuvonantajana lukuisille säätiöille ja on ollut myös toteuttamassa erilaisia säätiöiden ja säätiökonsernien rakennejärjestelyitä. Hän on ollut myös yksi teoksen ”Säätiö – käytännön käsikirja” kirjoittajista. Juridisen ja kaupallisen koulutuksen sekä työssä kertyneen kokemuksen myötä hänen osaamisensa on suureksi hyödyksi selvitettäessä erilaisiin tilanteisiin liittyviä verotuksellisia ja muita riskejä ja mahdollisuuksia.

Jussi Nykänen, toimitusjohtaja, FIM Vaikuttavuussijoitukset Oy

Jussi Nykänen on FIM Vaikuttavuussijoitukset Oy:n (aiemmin Epiqus Oy) toimitusjohtaja sekä GreenStream Network Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Hänellä on lähes 15 vuoden kokemus sijoitustoiminnasta ilmastomyötäisiin ja yhteiskunnallisiin hankkeisiin. Hän oli perustajaosakas Epiqus Oy:ssä joka oli Pohjoismaiden ensimmäinen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvä rahastonhallinnointiyhtiö. Nykänen on toiminut kahden Business Finlandin 90 miljoonan euron ohjelman johtoryhmässä sekä puheenjohtaja Suomen Akatemian arviointiryhmässä. Nykänen on väitellyt Delftin Teknillisessä Yliopistossa.
 

Alennukset:

Lakimiesliiton jäsenet, Creditan käyttäjät, Edilexin käyttäjät ja julkisen sektorin edustajat saavat Editan juridisista koulutuksista 20 % alennuksen kampanjakoodilla PROETU20Ohjelma

Päivämäärä
Aloitusaika
Lopetusaika
Huom!
03.10.2019
09:00
15:20

8:30 Ilmoittautuminen, aineiston jako ja aamiainen

9:00 Tervetuloa Edilex Pro -seminaariin!

9:05 Uuden säätiölain toimivuus

 • Mitä lailla haettiin? Mitä on tapahtunut voimaantulon jälkeen?

 • Kipukohtia:

  • lähipiiritoimiin liittyvät säännökset,

  • johdon tehtävät ja rooleihin liittyvät muutokset

  • yleiset käytännöt

OTK, MBA Anne Vanhala, Bonfide Oy

9:45 Säätiölain muutoksen vaikutukset valvovan viranomaisen näkökulmasta

 • Miten lakimuutos näkyy valvovan viranomaisen toiminnassa?

 • Millaisia suosituksia viranomaisella on säätiöille?

Yksikön päällikkö Terhi Maijala, Patentti- ja rekisterihallitus

10:30 Tauko

10:45 Johdon vastuu väärinkäytöksissä

 • Mikä altistaa säätiöt väärinkäytöksille?

 • Säätiöiden erityispiirteet

  • Puuttuva omistajavalvonta, isännätön raha, vaaralliset työyhdistelmät, hallitus täydentää itse itsensä

 • Tilintarkastuksen funktio ja olennaisuuden käsite tilintarkastuksessa

 • Säätiövalvonnan keinovalikoiman rajallisuus?

Director Tytti Saarinen, Forensic Risk Alliance
Director Viivi Lajunen, Forensic Risk Alliance

11:30 Lounas

12:30 Rahankeräyslain uudistus – mikä muuttuu?

 • Uudistuksen tausta ja tavoitteet

 • Kuka, mihin ja miten lahjoituksia voi kerätä?

 • Rahankeräyslupaan ja tilitykseen tulleet muutokset

Pääsihteeri Pia Tornikoski, Vastuullinen Lahjoittaminen ry

13:15 Ajankohtaista säätiöiden verotuksessa

 • Säätiön yleishyödyllisyyden edellytykset ja yleishyödyllisyyden merkitys verotuksessa

 • Viimeaikaista oikeuskäytäntöä

 • Verohallinnon tuorein ohjekirje yleishyödyllisille yhteisöille

AA, vero-osaston johtaja, osakas Torsti Lakari, Eversheds Asianajotoimisto Oy

14:00 Kahvitauko

14:15 Vaikuttavuussijoittaminen – mistä on kyse?

 • Mitä vaikuttavuussijoittaminen on?

 • Miten säätiöt voivat hyödyntää vaikuttavuussijoittamista?

 • Vaikuttavuussijoittamisen mahdolliset ongelmakohdat

Toimitusjohtaja, Jussi Nykänen, FIM Vaikuttavuussijoitukset Oy

15:00 Yhteenveto ja loppukeskustelu

15:20 Tilaisuus päättyy

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Oma koulutus tai tapahtuma Oppia.fi:hin?

Ota yhteyttä!