Whistleblowing – Eettiset ilmoituskanavat käytännössä

Kesto: 0.5 pv , Opetuskieli: suomi, Materiaalikieli: suomi, Materiaali: online
Whistleblowing – Eettiset ilmoituskanavat käytännössä, ei tenttiä
1 Kpl
Whistleblowing – Eettiset ilmoituskanavat käytännössä (0.5 pv), 16.04.2020
1 Kpl
Whistleblowing – Eettiset ilmoituskanavat käytännössä Materiaali, online
250 €
+ alv.. 24%.
Oppiasopimushinta: 225,00€

Tuotekuvaus

EU:n direktiivi väärinkäytösten ilmoittajien suojasta tulee sovellettavaksi vuoden 2021 loppuun mennessä. Direktiivi velvoittaa muun muassa ottamaan käyttöön asianmukaisen whistleblowing-kanavan jokaisessa yli 50 henkeä työllistävässä yrityksessä ja yli 10.000 asukkaan kunnassa. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä yrityksille? Miten ilmoituskanava otetaan käyttöön ja miten sitä kautta tulevia ilmoituksia tulisi käsitellä?

Koulutus perehdyttää osallistujat uuden EU direktiivin vaatimusten haltuunottoon käytännön toiminnan tasolla. Ilmoituskanavan käyttöönotto ei ole ainoastaan tekninen harjoitus, vaan huomioon tulee ottaa myös, miten istuttaa uudet toimintamallit olemassa oleviin rakenteisiin ja yrityskulttuuriin.

Ilmoituskanavia lähestytään koulutuksessa käytännönläheisesti ja case-esimerkkien avulla. Koulutus tuo osallistuvalle yritykselle kilpailuetua ja varmuutta ilmoituskanavien ja niitä tukevien prosessien haltuunottoon, niin että ne kestävät tarkastelun lainsäädännön ja myös eettisyyden kannalta. Koulutuksen jälkeen osallistujat osaavat lähteä rakentamaan ilmoituskanavia ja niihin liittyviä prosesseja omassa organisaatiossaan hyvin edellytyksin käytännön vinkit eväinä.

Miksi osallistua koulutukseen?

 1. Ymmärrät murroksessa olevan lainsäädännön vaatimukset ilmoituskanaville ja niiden käytölle
 2. Parannat organisaatiosi valmiuksia saada varhain tietoa mahdollisista epäkohdista tai väärinkäytöksistä
 3. Ymmärrät paremmin, miksi organisaatiossa tarvitaan riippumattomia ja luottamuksellisia virallisia kanavia ja prosesseja väärinkäytösten ilmoittamiseen
 4. Saat käytännönläheiset vinkit, miten organisoida ilmoituskanavan välityksellä tulleiden ilmoitusten selvitys- ja käsittelytyö
 5. Opit edistämään työkulttuuria, jossa vallitsee psykologinen turvallisuus ja ihmiset uskaltavat tuoda esiin eettisiä huolenaiheita, jolloin niihin on mahdollista myös puuttua ennen niiden paisumista.

 

Kenelle koulutus on tarkoitettu?

Koulutus on tarkoitettu kaikille organisaatioille, jotka ovat EU direktiivin soveltamispiirissä, kuten yli 50 työntekijän yritykset ja yli 10 000 asukkaan kunnat. Käytännössä osallistujat voivat olla henkilöt, jotka vastaavat kanavan käyttöönotosta ja hallinnasta tai jotka työssään tarvitsevat ymmärrystä ilmoituskanavista ja ilmoittajien suojasta.

 

Kouluttaja

Niina Ratsula on eettisesti kestävän yrityskulttuurin ja vastuullisen johtamisen puolesta puhuja, jolla on yli vuosikymmenen kansainvälinen pörssiyritystausta eettisen liiketoiminnan, compliance-toimintojen sekä hyvän hallinnon kehittämisestä ja johtamisesta. Niina on toinen Nordic Business Ethics Network -yhteisön perustajista ja kirjoittanut lukuisia tietokirjoja aiheesta (mm. Compliance (Alma Talent 2016) ja Oikein toimimisen kulttuuri (Edita 2019)).

Niinalla on takana satoja valmennuksia ja johtoryhmien sparrauksia yritysvastuun, compliance-ohjelmien ja eettisen liiketoiminnan kehittämisessä. Niina haastaa ihmisiä ja organisaatioita tarkastelemaan toiminnan vastuullisuutta yrityskulttuurista käsin ja sen pohjalta kehittämään johtamista, viestintää ja henkilöstön kouluttamista. Niina on ollut mukana monen whistleblowing-kanavan globaalisissa implementointihankkeessa ja korostaa yrityskulttuurin merkitystä kanavan onnistuneessa jalkauttamisessa. Niina palkittiin vuonna 2019 vuoden Vastuullisena Vaikuttajana (Bonfire Agency).

 

Yhteystiedot:

Niina Ratsula, Eettisen liiketoiminnan asiantuntija, KTM, Code of Conduct Company Oy

050 486 9821

niina.ratsula@codeofconduct.fi,

c/o SPACES, Mannerheimintie 1, 00100 HelsinkiOhjelma

Päivämäärä Aloitusaika Lopetusaika Huom!
16.04.202009:0011:30

OHJELMA 16.4.2020:

8:45 Kirjautuminen webinar-alustalle 


9.00 - 10.00 Eettiset ilmoituskanavat (whistleblowing)

 • Mistä ilmoituskanavassa on kyse?
 • Tarvitseeko organisaationi sellaisen?
 • Mitä tarkoitetaan ilmoittajan suojalla?
 • EU direktiivin vaatimukset

10.00 - 10.15 Tauko

10.15 - 11.30 Ilmoituskanavan käyttöönotto ja hallinta

 • Tekniset ratkaisut kanavalle
 • Ilmoitusten käsittelyprosessi ja seuranta
 • Miten edistää ”speak up” kulttuuria
Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 10 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa. Kurssin toteutuminen vahvistetaan viimeistään 10 päivää ennen kurssin aloitusta.

Oma koulutus tai tapahtuma Oppia.fi:hin?

Ota yhteyttä!