Kuinka hyödynnän kokonaisarkkitehtuuria?

Kesto: 0.5 pv , Opetuskieli: suomi, Materiaalikieli: suomi, Materiaali: pdf
ILMOITTAUTUMINEN KURSSILLE ON SULJETTU.

Tuotekuvaus

Kenelle? Kokonaisarkkitehtuurikuvausten lukutaitoa tarvitsevat kaikki toiminnan kehittämiseen osallistuvat, mm. liiketoimintajohto, tietohallinto, ICT-arkkitehdit ja määrittelijät, joiden tulee hyödyntää laadittuja kuvauksia tai osallistua niiden tekemiseen.

Esitiedot: Ei esitietovaatimuksia

Oppimistavoite: Osallistuja osaa tulkita keskeisiä kokonaisarkkitehtuurikuvauksia. Hän ymmärtää, mitä kokonaisarkkitehtuurilta voi pääpiirteissään odottaa. 

Kurssin kuvaus
Kokonaisarkkitehtuurista kuulee monenlaista, ei kuulemma ole rakettitiedettä ja elefanttikin on syötävä pala kerrallaan. Entäs sitten? Monessa organisaatiossa tehdään jo kokonaisarkkitehtuuria, mutta käytetäänkö sitä mihinkään? Kuinka moni edes tietää, että se on tehty?

Tällä kurssilla käydään esimerkkien avulla erilaisia kokonaisarkkitehtuurin käyttötapoja läpi. Kokonaisarkkitehtuuri on tehokas suunnitteluväline ja vahva kannanotto, miten halutaan jatkossa toimia. Suunnitelmat valuvat kuitenkin hiekkaan, jos niitä ei ymmärretä.

Kurssi on tarkoitettu mallien lukijoille ja hyödyntäjille, mutta sopii myös niiden tekijöille. Nimittäin tekijöillekään ei tee pahaa tulla kirkastamaan eri mallien käyttötarkoitusta ja hyödynnettävyyttä. Onhan arkkitehtuuri hukkatyötä, jos sitä ei käytetä mihinkään.

Kouluttaja on kokenut arkkitehti ja mallintaja, joka on tunnettu käytännönläheisestä otteestaan. Niinpä pääset tutustumaan aiheeseen esimerkkien avulla.

Kouluttaja

Annan arkkitehtuurikokemus ja -osaaminen on poikkeuksellisen laaja, jo yli 15 vuoden ajalta. Hän on ollut pystyttämässä arkkitehtuuritoimintoa erilaisiin organisaatioihin, ollut toiminnon vetäjä ja pääarkkitehti. Eri kokoiset organisaatiot, arkkitehtuurin käyttökohteet sekä varsinainen mallinnustyö ovat tulleet kaikki tutuiksi. Mallinnusvälineet ovat Annan erityisosaamisalue, laajempaa arkkitehtuurityötä nimittäin ei ilman välineitä pysty tekemään. Mieluisin haaste Annalle kuitenkin on ottaa epämääräinen möhkäle käsiteltäväksi ja jäsentää se tavoitearkkitehtuuriksi.

Arkkitehtuurityön lisäksi Anna kouluttaa ja mentoroi organisaatioita. Hän on tuttu puhuja myös seminaareissa ja muissa arkkitehtien kokoontumisajoissa. Koulutuspalautteissa kiitosta tulee käytännönläheisistä esimerkeistä ja hyvistä vinkeistä.Ohjelma

Päivämäärä
Aloitusaika
Lopetusaika
Huom!
04.10.2018
09:00
12:00
Aamukahvi 8.30 - 9.00, kurssi päättyy klo 12, jonka jälkeen lounas klo 12-13

Johdanto

 • Mitä kokonaisarkkitehtuuri on? Mitä se ei ole?
 • Kokonaisarkkitehtuurin näkökulmat ja useimmiten tarvittava sisältö

Ymmärrä toimintaympäristö ja sen asettamat reunaehdot

 • Case1: Tunnistettujen sidosryhmien käyttö
 • Case2: Organisaatioiden välinen tiedonvaihto ja työnjako

Analysoi tietojärjestelmäkokonaisuutta, onko se tarkoituksenmukainen?

 • Case3: Miksi meillä on nykyiset tietojärjestelmät?
 • Case4: Miten tietojärjestelmät tukevat prosesseja?

Mitä tietoa organisaatiossamme säilytetään ja hallinnoidaan?

 • Case5: Tietovarantojen listaukset, mihin voit käyttää
 • Case6: Miten käsitemalli avaa käsittelysäännöt?

Teknologian ja infrastruktuurin inventaarioiden käyttö

 • Case7: Päätöksentekoa tukeva inventaario teknologioista ja alustoista

Lopuksi

 • Kokonaisarkkitehtuuritoiminto eri kypsyystasoilla, mitä voit odottaa?
 • Kokonaisarkkitehtuurin suhde päätöksentekoon
Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Oma koulutus tai tapahtuma Oppia.fi:hin?

Ota yhteyttä!