Eettisten periaatteiden rakentaminen ja jalkauttaminen

Kesto: 1 pv , Opetuskieli: suomi, Materiaalikieli: suomi, Materiaali: pdf
Eettisten ohjeiden rakentaminen ja jalkauttaminen, ei tenttiä
1 Kpl
Onnistunut Code of Conduct - Yhteiset toimintaperiaattet paperilta käytäntöön (1 pv), 12.04.2019
490,00 €
+ alv.. 24%.
OPPIASOPIMUS Hinta: 441,00€

Tuotekuvaus

Luemme päivittäin uutisia organisaatioista, joissa ei ole onnistuttu toimimaan arvojen, eettisten periaatteiden tai yhteiskunnan odotusten mukaan. Miksi tämä on arkipäivää?

Usein syy eettisiin skandaaleihin löytyy ennaltaehkäisevän työn riittämättömyydestä. Ei ole aikaa. Ei uskota skandaalin tapahtuvan omalle kohdalle. Ei osata priorisoida jotain, mikä ei konkreettisesti  näy numeroina silmien edessä - ainakaan vielä. 

Paras keino ennaltaehkäistä eettisiä ongelmia on varmistaa, että organisaatiossa on eettiset periaatteet määriteltynä ja niiden mukaan toimitaan päivittäisessä työssä ja päätöksenteossa. Eettiset periaatteet ovat tarpeellisia kaiken kokoisissa organisaatioissa ja kaikilla toimialoilla. 

Tämän valmennuksen tavoitteena on auttaa organisaatiotasi luomaan/päivittämään merkitykselliset eettiset periaatteet ja varmistamaan, että ne myös näkyvät organisaatiosi arjessa.

Eettisten periaatteiden tärkein tehtävä on tarjota johdolle, työntekijöille ja muille sidosryhmille yhteiset toiminnan ja tekemisen pelisäännöt: selkeät ohjeet siitä, mikä on sallittua ja mikä ei; mikä on yhteinen tapa toimia. Suuryritysten lisäksi eettisiä ohjeistuksia laativat yhä useammin myös pk-yritykset, startupit, julkishallinnon organisaatiot, erilaiset tapahtumantuottajat ja yhteisöt. Henkilöstön lisäksi eettiset ohjeet koskevat usein yhteistyökumppaneita, asiakkaita ja muita sidosryhmiä.

Eettisistä periaatteista ei ole kuitenkaan päivittäisessä toiminnassa juuri apua, jos ne ovat vain nettisivuilla olevia dokumentteja. Jotta saat eettisen ohjeiston aidosti näkymään päivittäisessä tekemisessä, tulee sinun varmistua siitä, että ohjeet rakennetaan juuri omaa organisaatiotasi ajatellen ja kommunikoidaan ihmisille merkityksellä tavalla.

Eettisten periaatteiden tulisi toimia yhteisön yhteisenä ohjenuorana, kun he päivittäin toimivat organisaation nimissä. Lisäksi toiminnan seuraaminen ja mittaaminen on helpompaa, kun toimintaa voidaan peilata olemassa oleviin pelisääntöihin. Myös epäasialliseen käytökseen on helpompi puuttua, kun oikea tapa toimia on muodollisesti kuvattu ja viestitty kaikille yhteisten toimintaperiaatteiden avulla.

Miksi osallistua?

Tässä koulutuksessa saat henkilökohtaista sparrausta ja käytännönläheisiä vinkkejä muun muassa seuraaviin kysymyksiin:​

 • Mistä työelämän eettiset ongelmat yleensä johtuvat ja miten ennaltaehkäistä niitä?

 • Miten eettiset periaatteet / Code of Conduct kannattaa laatia, viestiä ja kouluttaa? 

 • Miten eettisten periaatteiden noudattamista voidaan mitata tai arvioida?

 • Miten eettisten periaatteiden vastaiseen toimintaan kannattaa puuttua?  

 • Miten edistää eettisyyttä tukevaa kulttuuria työyhteisössä? 

Kouluttajasta

Kouluttajana toimii KTM Niina Ratsula, jolla on yli vuosikymmenen kokemus eettisten ohjeiden laatimisesta ja jalkauttamisesta. Niinan perustaman  Code of Conduct Companyn missiona on auttaa yrityksiä luomaan kestävät bisnesetiikan käytännöt ja vahvistamaan oikein toimimisen kulttuuria. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Niina ehti toimia 12 vuotta kansainvälisissä kehittämis- ja johtotehtävissä Nokian ja Kemiran palveluksessa, erikoistumisalueinaan eettiset ja compliance-ohjelmat, sisäinen valvonta, sisäinen tarkastus, väärinkäytösriskin hallinta ja yritysvastuu. Työn ohella Niina viimeistelee väitöskirjaa samasta aihepiiristä Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Valmennuksissaan Niina erityisesti painottaa eettisen yrityskulttuurin merkitystä sekä johtajien ja esimiesten roolia sen luomisessa ja kehittämisessä. Niina on kokenut ja suosittu luennoitsija ja on myös kirjoittanut useita ammattijulkaisuja. Niinan blogia voit seurata osoitteessa www.codeofconduct.fi.

Tutustu myös muihin Code of Conduct Companyn tarjoamiin kursseihin tai katso video Code of Conduct Companyn syntymisestä.

Tämä kurssi on saatavilla myös verkkovalmennuksena! Tiedustele myös yrityksellesi räätälöityä valmennusta.Ohjelma

Päivämäärä
Aloitusaika
Lopetusaika
Huom!
12.04.2019
09:00
15:00

Päivän ohjelma:

8.30 Aamukahvi 

9:00 Millainen on hyvä Code of Conduct ja miksi sellainen kannattaa laatia?

 • Miksi organisaatiosi kannattaa laatia eettinen ohjeisto?
 • Eettisen ohjeiston peruselementit
 • Käytännön vinkkejä ja malleja eettisten ohjeiden luomiseen

10.30 Kahvitauko

11:00 Eettisten ohjeiden jalkautus - miten saan kirjatut ohjeet arjen teoiksi?

 • Henkilöstön koulutus - verkko- ja luokkahuonekoulutukset
 • Sisäinen viestintä
 • Malleja ja parhaita käytäntöjä

12:00 Lounas

13:00 Jokaisessa organisaatiossa on ei-toivottua käytöstä - miten puuttua eettisten ohjeiden vastaiseen toimintaan?

 • Speak up -kulttuurista
 • Whistleblowing-kanavien tehokas käyttöönotto ja käyttö
 • rikkomusten selvitys ja tutkinta

14:00 Hedelmätauko

14.15 Toteutuvatko eettiset ohjeet arjessa? Mittareita ja työkaluja toiminnan arvioimiseen

15:00 Vapaaehtoinen osuus: Oman organisaationi Code of Conduct - sparrausta kouluttajan kanssa

 • Valmennuksen virallinen osuus päättyy klo 15, jonka jälkeen osallistujilla on mahdollisuus sparrailla kouluttajan kanssa oman organisaation eettisten ohjeiden kehittämiseen liittyviä kysymyksiä. 

16:00 Valmennus päättyy

Peruutusehdot

Koulutuksen toteutuminen vahvistetaan viimeistään 10 vuorokautta ennen ilmoitettua koulutuspäivää. 

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Oma koulutus tai tapahtuma Oppia.fi:hin?

Ota yhteyttä!