Ilmasto- ja energiaoikeuden ajankohtaispäivä

Kesto: 1.0 pv
Kurssia ei ole tällä hetkellä aikataulutettu. Ota yhteyttä ja sovi asiakaskohtainen koulutus.

Tuotekuvaus

Ilmastoon ja energiaan liittyvä sääntely kehittyy voimakkaasti.

Miten Pariisin ilmastosopimus uusine täytäntöönpanosääntöineen ja sen täytäntöönpano EU:n 2030 ilmasto- ja energiapaketin puitteissa vaikuttavat suomalaisyritysten toimintaan? Millä tavoin EU:n uusi sääntely muuttaa sähkömarkkinoiden sääntelyä? Entä mikä on EU:n päästökauppasääntelyn tilanne, ja miten sitä voitaisiin jatkossa kehittää? Hiilinielut: miten niitä säännellään EU:ssa ja miksi?

Ilmasto- ja energiaoikeuden ajankohtaispäivä kokoaa asiantuntijat ajankohtaisten teemojen äärelle. Päivän aikana perehdytään uudistuksiin ja niiden vaikutuksiin näkökulmista, jotka kiinnostavat erityisesti teollisuusyritysten johtoa ja asiantuntijoita sekä toimialan parissa työskenteleviä juristeja.

Puheenvuorojen aiheita:

  • Edistystä eri tasoilla. Katsaus ilmasto- ja energiaoikeuden ajankohtaisin teemoihin kansainvälisellä, EU:n ja kansallisella tasolla.
  • EU:n energian talvipaketti ja keskeiset muutokset sähkömarkkinoiden sääntelyyn.
  • Päästökauppasääntely ja muutokset päästökauppakaudelle 2021—2030.
  • Energiayhtiön näkemyksiä päästökaupan kehittämisestä.
  • Ilmasto, metsänielut ja EU:n LULUCF-asetus.
  • Suomen metsien vertailutason määrittäminen.

 

Kenelle?

  • ympäristöoikeuteen erikoistuneille lakimiehille
  • teollisuusyritysten johdolle, lakimiehille, ympäristö- ja laatupäälliköille sekä muille asiantuntijoille
  • ympäristöalan päättäjille ja virkamiehille
  • muille ympäristöoikeuden asiantuntijoille, jotka haluavat päivittää tietonsa ympäristösääntelyn tilanteesta.

 

Tämä koulutus toteutetaan sekä lähiopetuksena, että webinaarina. Linkki lähikoulutukseen/webinaariin:

 

Kouluttajat

Kati Kulovesi, OTT, kansainvälisen oikeuden professori, Itä-Suomen yliopisto

Kati Kulovesi on Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen oikeuden professori, Ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeuden keskuksen CCEELin toinen johtaja sekä Suomen ilmastopaneelin jäsen. Hän on valmistunut OTM:ksi Helsingistä ja väitellyt oikeustieteen tohtoriksi London School of Economics ja Political Sciencessa erikoistuen kansainväliseen talous- ja ympäristöoikeuteen. Kati on seurannut kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja ja EU:n ilmasto-oikeuden kehitystä lähes 20 vuotta konsultoiden Maailmanpankkia, Euroopan komissiota, YK:ta, Pohjoismaiden neuvostoa, valtioneuvostoa, ympäristö- ja ulkoministeriöitä sekä useita muita tahoja ilmastoasioissa.

Seita Romppanen, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto

OTT Seita Romppanen toimii kansainvälisen ympäristöoikeuden yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella CCEEL-tutkimuskeskuksessa.

Kaisa Huhta, OTT, tutkija, Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos ja ympäristö-, ilmasto- ja energiaoikeuden keskus

Kaisa Huhta on tutkija Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella ja ympäristö-, ilmasto-, ja energiaoikeuden keskuksessa (www.uef.fi/cceel). Hänen tutkimuksensa ja julkaisunsa keskittyvät eurooppalaiseen ja kansainväliseen energiaoikeuteen, ja erityisesti Euroopan unionin sähkömarkkinoiden sääntelyyn. Lisäksi Huhta toimii energiaoikeuden kansainvälisissä konsulttitehtävissä.

Pekka Salomaa, johtaja, energiamarkkinat, Energiateollisuus ry

Pekka Salomaa on varatuomari, agronomi ja MBA. Hän on toiminut neljännesvuosisadan energia-alan järjestöissä, ensin oikeudellisissa tehtävissä. Nykyisin hän vastaa Energiateollisuus ry:ssä energiamarkkinoiden (sähkö-, lämmitys- ja kaasumarkkinat) edunvalvonnasta.

Mikko Paloneva, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö

Mikko Paloneva työskentelee EU:n päästökaupan ja YK:n ilmastoneuvotteluiden parissa työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolla. Päästökaupan osalta hän hoitaa sekä kansallista toimeenpanoa että EU-lainsäädäntöön vaikuttamista. Vuonna 2018 Mikko valmisteli laajan hallituksen esityksen päästökauppalain muuttamisesta, jolla valmistaudutaan seuraavaan päästökauppakauteen. Mikolla on lähes 10 vuoden työkokemus energia-alalta ja ilmastonmuutoksen hillinnästä Suomessa, Kiinassa ja Vietnamissa.

Aleksi Lehtonen, apulaisprofessori, Luonnonvarakeskus

 

Alennukset:

Lakimiesliiton jäsenet, Creditan käyttäjät, Edilexin käyttäjät ja julkisen sektorin edustajat saavat Editan juridisista koulutuksista 20 % alennuksen kampanjakoodilla PROETU208:30 Ilmoittautuminen, aineiston jako, aamukahvi

9:00 Tervetuloa Ilmasto- ja energiaoikeuden ajankohtaispäivään!

9:10 Edistystä eri tasoilla. Katsaus ilmasto- ja energiaoikeuden ajankohtaisin teemoihin kansainvälisellä, EU:n ja kansallisella tasolla.

Kati Kulovesi, kansainvälisen oikeuden professori, Itä-Suomen yliopisto

10:20 Tauko

10:30 EU:n energian talvipaketti ja keskeiset muutokset sähkömarkkinoiden sääntelyyn
Kaisa Huhta, tutkija, Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos ja ympäristö-, ilmasto- ja energiaoikeuden keskus

11:15 Kommenttipuheenvuoro 
Pekka Salomaa, johtaja, energiamarkkinat, Energiateollisuus ry

11:45 Lounas

12:45 Päästökauppasääntely ja muutokset päästökauppakaudelle 2021—2030
Mikko Paloneva, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö

13:25 Energiayhtiön näkemyksiä päästökaupan kehittämisestä
Kari Kankaanpää, Ilmastoasioiden päällikkö, Fortum Oyj

14:10 Kahvitauko

14:30 Ilmasto, metsänielut ja EU:n LULUCF-asetus
Seita Romppanen, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto

15:10 Suomen metsien vertailutason määrittäminen
Aleksi Lehtonen, apulaisprofessori, Luonnonvarakeskus

15:45 Koonti ja loppukeskustelu

16:00 Ajankohtaispäivä päättyy

Peruutusehdot
Mikäli ilmoittautuja ei pääse kurssille, voi hänen sijastaan tulla toinen henkilö. Mikäli ilmoittautumisen peruutus tehdään vähemmän kuin kaksi (2) viikkoa ennen kurssin alkua, veloitamme toimisto- ja varauskuluina 50% kurssimaksusta. Mikäli ilmoittautunut jää saapumatta kurssille ilman peruutusilmoitusta, veloitamme koko osallistumismaksun. Kurssimateriaalin toimittamisesta oppilaalle peruuntumistapauksessa veloitamme lisäksi 100 EUR. Peruutusmaksut veloitetaan myös sairastapauksissa.

Oma koulutus tai tapahtuma Oppia.fi:hin?

Ota yhteyttä!