Kuinka hyödynnän kokonaisarkkitehtuuria?

Kesto: 0.5 pv
Kurssin hinnoittelu
Asiakaskohtaisen kurssin hinta muodostuu kiinteästä kouluttajan hinnasta.
Asiakas saa koulutusmateriaalin sähköisessä muodossa ja sisäisen käyttö-oikeuden materiaaleihin.
Kiinteä hinta
1 500 €

Tuotekuvaus

Kenelle? Kokonaisarkkitehtuurikuvausten lukutaitoa tarvitsevat kaikki toiminnan kehittämiseen osallistuvat, mm. liiketoimintajohto, tietohallinto, ICT-arkkitehdit ja määrittelijät, joiden tulee hyödyntää laadittuja kuvauksia tai osallistua niiden tekemiseen.

Esitiedot: Ei esitietovaatimuksia

Oppimistavoite: Osallistuja osaa tulkita keskeisiä kokonaisarkkitehtuurikuvauksia. Hän ymmärtää, mitä kokonaisarkkitehtuurilta voi pääpiirteissään odottaa. 

Kurssin kuvaus
Kokonaisarkkitehtuurista kuulee monenlaista, ei kuulemma ole rakettitiedettä ja elefanttikin on syötävä pala kerrallaan. Entäs sitten? Monessa organisaatiossa tehdään jo kokonaisarkkitehtuuria, mutta käytetäänkö sitä mihinkään? Kuinka moni edes tietää, että se on tehty?

Tällä kurssilla käydään esimerkkien avulla erilaisia kokonaisarkkitehtuurin käyttötapoja läpi. Kokonaisarkkitehtuuri on tehokas suunnitteluväline ja vahva kannanotto, miten halutaan jatkossa toimia. Suunnitelmat valuvat kuitenkin hiekkaan, jos niitä ei ymmärretä.

Kurssi on tarkoitettu mallien lukijoille ja hyödyntäjille, mutta sopii myös niiden tekijöille. Nimittäin tekijöillekään ei tee pahaa tulla kirkastamaan eri mallien käyttötarkoitusta ja hyödynnettävyyttä. Onhan arkkitehtuuri hukkatyötä, jos sitä ei käytetä mihinkään.

Kouluttaja on kokenut arkkitehti ja mallintaja, joka on tunnettu käytännönläheisestä otteestaan. Niinpä pääset tutustumaan aiheeseen esimerkkien avulla.

Kouluttaja
Anna on pitkän linjan kokonaisarkkitehti ja konsultti, mutta työskennellyt myös ns. asiakasorganisaatioissa, kuten Fortumin pääarkkitehtina. Arkkitehtuurikokemusta hänellä on jo viidentoista vuoden ajalta. Annalle arkkitehtuuri on työ ja harrastus - nimittäin kokonaisarkkitehtuurin osaamisyhteisössä toimiminen. Anna on intohimoinen mallintaja, joka innostuu aina uusista haasteista, eivätkä perinteisetkään ongelmat ole hänelle vieraita. Vaikka laskutuksen prosessien kuvaaminen voi kuulostaa tylsältä, on se asiakkaan liiketoiminnalle merkittävä asia saada haltuun. Annan koulutuksissa pääseekin tutustumaan monenlaisin esimerkkeihin. Anna tuntee myös teorian eli kokonaisarkkitehtuurin kehikot ja välineet. Sertifikaattejakin piisaa, kuten konsulteilla tyypillisesti. Mutta käytännön kokemusta ei voita mikään ja sitä on kertynyt useista erilaisista organisaatioista ja käyttötilanteissa kymmenien arkkitehtuuriprojektien myötä.Johdanto

 • Mitä kokonaisarkkitehtuuri on? Mitä se ei ole?
 • Kokonaisarkkitehtuurin näkökulmat ja useimmiten tarvittava sisältö

Ymmärrä toimintaympäristö ja sen asettamat reunaehdot

 • Case1: Tunnistettujen sidosryhmien käyttö
 • Case2: Organisaatioiden välinen tiedonvaihto ja työnjako

Analysoi tietojärjestelmäkokonaisuutta, onko se tarkoituksenmukainen?

 • Case3: Miksi meillä on nykyiset tietojärjestelmät?
 • Case4: Miten tietojärjestelmät tukevat prosesseja?

Mitä tietoa organisaatiossamme säilytetään ja hallinnoidaan?

 • Case5: Tietovarantojen listaukset, mihin voit käyttää
 • Case6: Miten käsitemalli avaa käsittelysäännöt?

Teknologian ja infrastruktuurin inventaarioiden käyttö

 • Case7: Päätöksentekoa tukeva inventaario teknologioista ja alustoista

Lopuksi

 • Kokonaisarkkitehtuuritoiminto eri kypsyystasoilla, mitä voit odottaa?
 • Kokonaisarkkitehtuurin suhde päätöksentekoon

Oma koulutus tai tapahtuma Oppia.fi:hin?

Ota yhteyttä!